Een bedrijfsvideo is een goede manier om je bedrijf te presenteren aan mogelijke klanten. Het is ongetwijfeld meer werk dan het schrijven van een tekstje bij de ‘over ons’ pagina, maar dit werk zal dan ook beloond worden. In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van een bedrijfsvideo en geven we een aantal tips en tricks voor het maken van een goede bedrijfsvideo.
Kijkje in de keuken
Laten we beginnen met het doel van een bedrijfsvideo. Een goede bedrijfsvideo is voor de kijker een soort ‘kijkje in de keuken’ van het bedrijf. Iemand die nog geen idee heeft wie jullie zijn en wat jullie doen, moet in een korte tijd een goed en positief beeld krijgen van het bedrijf. Video is hier een geschikt medium voor, omdat het persoonlijk overkomt naar de kijker, veel informatie tegelijk kan overbrengen en een bepaald gevoel kan overbrengen. Hierdoor zal de klant zich meer betrokken voelen bij het bedrijf. Dit maakt de drempel lager om contact op te nemen.
Videocontent
Er zijn veel verschillende manieren om een boodschap over te brengen. Je kunt een tekst schrijven, een podcast opnemen, een foto plaatsen of een video maken. De laatste jaren is de populariteit en de toepassing van videocontent flink gestegen. Dit is onder andere te zien aan het succes van YouTube, het platform dat op dit moment de grootste zoekmachine na Google is. Wil je gevonden worden als bedrijf, zul je je dus niet alleen op Google moeten richten, maar zeker ook op YouTube. Dit kun je doen door middel van videocontent, zoals een bedrijfsvideo.
Betere vindbaarheid
Aansluitend op de vindbaarheid binnen YouTube, heeft een bedrijfsvideo ook voordelen voor de vindbaarheid in Google. Een zoekmachine zoals Google hecht namelijk meer waarde aan websites waar verschillende soorten content worden geplaatst, dus niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen en video’s. Een bedrijfsvideo op je website plaatsen heeft dus voordelen voor de vindbaarheid van je website.
Visueel ingesteld
De mens is visueel ingesteld, dus we raken sneller geïnteresseerd door een video met bewegende beelden dan door een tekst. Wil je de aandacht van de klant trekken, dan is een bedrijfsvideo erg geschikt. De klant zal niet alleen sneller zijn of haar aandacht op de video richten, maar zal ook de inhoud van de video beter onthouden dan bij een tekst. Met een bedrijfsvideo die er goed uitziet, laat je bovendien een professionele indruk achter bij de klant.
Sociale media
Als laatste is videocontent uiterst geschikt om te plaatsen op sociale media kanalen. Dit zorgt voor een groter bereik, omdat de content geliket en gedeeld kan worden. Deel je bedrijfsvideo dus op je verschillende sociale media kanalen en zorg dat mensen door kunnen klikken naar je website.
Redenen genoeg dus om aan de slag te gaan met een bedrijfsvideo. Maar hoe pak je dit op de juiste manier aan? We geven je een aantal praktische tips.
Van idee naar script
Voordat je begint met lukraak te filmen, moet je uiteraard een goed idee hebben voor de video. Welke boodschap wil je overbrengen? Wat moet de kijker ervan opsteken? Hoe wil je jouw bedrijf neerzetten? Wat is uniek aan jouw bedrijf? Welk gevoel moet de kijker krijgen tijdens het kijken van de bedrijfsvideo? Wat kun jij bieden aan je klanten? Allemaal vragen waar je je mee bezig moet houden voordat je begint. Als je eenmaal een goed idee voor ogen hebt, moet je nadenken hoe je dit zo goed mogelijk in beeld kunt brengen. Schrijf dit op in de vorm van een script, dit biedt structuur bij het opnemen van de video.
Houd het kort
Je kunt vast allerlei interessante informatie over je eigen bedrijf bedenken die je wilt delen met de kijker. Het gevaar hierbij is dat de video te lang wordt. Houd er rekening mee dat de kijker wel iets beters te doen heeft dan naar een bedrijfsvideo van 10 minuten te kijken en daarom snel zal afhaken. Probeer de video dus kort te houden, zodat de kijker geboeid blijft en in korte tijd een idee krijgt van je bedrijf.
Apparatuur
Om een video op te nemen heb je de juiste apparatuur nodig. Hierbij is het budget voor de bedrijfsvideo van belang. Met een hoog budget kun je investeren in goede camera’s, microfoons en studiolampen. Ook met een lager budget kun je een bedrijfsvideo maken, bijvoorbeeld met een smartphone op een statief, maar in dat geval is het extra belangrijk dat de belichting goed is, omdat je anders veel inlevert op kwaliteit. Tegenwoordig worden ook vaak drones ingezet voor het opnemen van bedrijfsvideo’s. Met een drone kun je namelijk videobeelden schieten vanuit unieke hoeken en grote hoogtes.
De dag van de opnames
Je hebt je ideeën uitgewerkt en al de nodige apparatuur verzameld, en dan is het nu tijd om de bedrijfsvideo te gaan filmen. Hierbij heb je medewerking nodig van je collega’s. Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk. Zorg ten eerste dat je genoeg tijd reserveert voor de opnames. Je zult zien dat het altijd langer duurt dan je van tevoren verwacht. Om een goed resultaat te bereiken zul je soms shots opnieuw moeten opnemen of eerst moeten oefenen met de collega’s. Als je medewerkers gaat interviewen in de video is het verstandig om ze hierop voor te bereiden. Bespreek van tevoren welke vragen je ongeveer wilt behandelen en laat ze alvast rustig nadenken wat ze willen antwoorden.
Volgende blog: Verschillende soorten zoekverkeer