Blog

Optimaliseer lokale vindbaarheid met local SEO

Mensen die lokale zoekopdrachten invoeren in Google, zoeken actiegericht. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand op zoek is naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Zijn betalingsbereidheid is hoog en hij of zij converteert meer, waardoor local SEO steeds belangrijker voor ondernemingen. Op basis van locatiegegevens bepaalt Google namelijk de positie van jouw website in de lokale zoekresultaten. Om die reden is het essentieel om te weten waarop Google de rangschikking van lokale zoekresultaten baseert en hoe je de local SEO van jouw onderneming kan optimaliseren.

De weergave van lokale zoekresultaten

Lokale zoekresultaten worden anders getoond dan de reguliere zoekresultaten. Lokale zoekresultaten op Google kun je namelijk herkennen aan een kaart van Google Maps, waarop bedrijven getoond worden, Google Mijn Bedrijf en de organische zoekresultaten. Hoewel het niet altijd direct duidelijk is dat je met een bepaalde zoekopdracht doelt op lokale zoekresultaten, kan Google toch begrijpen dat het gaat om een lokale zoekopdracht. Door bepaalde updates weet Google namelijk de juiste lokale zoektermen te tonen voor generieke zoektermen, zoals ‘kapper’ of ‘supermarkt’. Ook voor minder algemene zoekwoorden weet Google de juiste lokale zoekresultaten te tonen, al is dit niet altijd het geval. Om die reden is het aan te raden om voor zulke zoekopdrachten een specifieke landingspagina te creëren. Op die manier zal de gebruiker namelijk toch het juiste, lokale zoekresultaat te zien krijgen, dat overeenkomt met zijn zoekopdracht en locatie.

Optimaliseer lokale vindbaarheid met local SEO 1

Hoe rangschikt Google lokale resultaten?

Google werkt met een algoritme dat de zoekresultaten op een bepaalde manier rangschikt. Zo worden zoekresultaten over het algemeen gesorteerd op basis van relevantie. Dit houdt in dat Google zoekresultaten hoger in de resultatenlijst plaatst, wanneer het zoekresultaat dus nagenoeg overeenkomt met de zoekopdracht. Om dus een prominente plek in de zoekresultaten te bemachtigen, is het van belang om volledige, gedetailleerde informatie te verstrekken en deze ook regelmatig te updaten.

Naast relevantie worden lokale zoekresultaten gesorteerd op afstand, omdat er wordt gezocht op bedrijven in de buurt van de gebruiker. Het algoritme van Google kan de afstand tussen het bedrijf en de gebruiker berekenen, waarop de rangschikking vervolgens gebaseerd wordt. Als de specifieke locatie niet achterhaald kan worden, gebruikt Google bijvoorbeeld het IP-adres of andere informatie waarover de zoekmachine beschikt.

Tot slot baseert Google de rangschikking op de prominentie van bedrijven. Is een bedrijf ‘offline’ erg bekend onder de mensen? Dan biedt Google deze bedrijven ook een prominente plaats in de online resultaten. Daarnaast spelen reviews en links een belangrijke rol in het bepalen van de prominentie van een bedrijf. Prominentie in combinatie met relevantie en afstand bepalen zo hoe de lokale resultaten gerangschikt worden.

Optimaliseer lokale vindbaarheid met local SEO 2

Vier manieren om local SEO te optimaliseren

Met de bovenstaande informatie in het achterhoofd kan er bepaald worden op welke manier de local SEO geoptimaliseerd kan worden. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat de locatie van bedrijven en gebruikers essentieel is om de positie van zoekresultaten te bepalen. Om jouw bedrijf dus zichtbaar te maken voor potentiële klanten, is het belangrijk om je naam, adres en woonplaats te vermelden op jouw website en eventueel een kaart toe te voegen van Google Maps. Dit kan gedaan worden via Google My Maps, zodat bezoekers jouw bedrijf makkelijk kunnen vinden. Het liefst is deze locatie in de buurt van de plaats waarvoor je zichtbaar wil zijn, want het valt bijvoorbeeld te verwachten dat een Haags bedrijf niet in de lokale zoekresultaten van Apeldoorn zal verschijnen. Bedrijven uit de regio waarop gezocht worden, kunnen daarentegen wel getoond worden. Het hangt er namelijk vanaf wat Google bestempelt als ‘lokaal’.

Een tweede manier om local SEO te optimaliseren, is het aanmaken van een officiële pagina voor Google Mijn Bedrijf. Om de relevantie van jouw bedrijf aan Google te laten zien, is het verstandig om een locatie te vermelden in de titel van deze pagina. Daarnaast is het belangrijk om volledige en gedetailleerde informatie te verstrekken. Zorg er daarom dus voor dat de openingstijden, routebeschrijvingen en telefoonnummers, maar ook reviews en afbeeldingen op deze bedrijfspagina terecht komen. Verder is het mogelijk om de URL te koppelen aan de bedrijfspagina. Door deze stappen te doorlopen, optimaliseer je niet alleen de local SEO van jouw bedrijf, maar toon je bovendien gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid.

Local SEO kan uiteraard verbeterd worden door locatiegegevens te verstrekken, maar het in dat geval ook van groot belang om lokale content te publiceren op jouw website. Hiervoor kun je het beste lokale zoekwoorden gebruiken, waarin de locatie is opgenomen. Ook kan het voorkomen dat informatie per vestiging verschilt, waardoor het essentieel is om specifieke content te schrijven voor iedere locatie. Vermeld dus informatie waar mensen in de buurt voordeel aan hebben, zoals de dichtstbijzijnde parkeergarage, openingstijden of evenementenagenda.

Ter aanvulling op de vestigingsgerichte informatie zou de local SEO geoptimaliseerd kunnen worden door het gebruik van backlinks. Deze backlinks zijn verwijzingen naar lokale bedrijven, zoals de gemeente of een vereniging. Door deze informatie te koppelen aan jouw bedrijf, bevestig je nogmaals de locatie van jouw onderneming. Google kan hierop reageren door jouw relevantie te vergroten en de onderneming hoger in de zoekresultatenlijst te plaatsen.

Optimaliseer lokale vindbaarheid met local SEO 3

Lokale zoekresultaten worden gerangschikt op basis van relevantie, afstand en prominentie. Om die reden is het voor jou als ondernemer essentieel om de local SEO te optimaliseren. Door een bedrijfspagina aan te maken op Google Mijn Bedrijf en locatiegegevens te vermelden op jouw website, laat je de relevantie van jouw bedrijf voor lokale zoekresultaten aan Google blijken. Hoe meer locatiegegevens je verstrekt, hoe beter Google jouw bedrijf kan begrijpen en hoe hoger Google jouw bedrijf zal plaatsen in de zoekresultaten. Ga daarom met deze informatie aan de slag om jouw local SEO te optimaliseren.

Rate this post

Volgende blog: Zes onmisbare advertentie extensies van Google Ads