Vanwege het coronavirus werken we vanaf vandaag massaal vanuit huis. Voor veel mensen is dit wennen. Hoewel er steeds meer mogelijkheden zijn om thuis te werken, en veel mensen hier dus ook al gebruik van maken, werkt de grote meerderheid van de mensen nooit thuis. Van nooit thuiswerken naar minimaal de komende drie weken thuiswerken is een grote overgang waar de nodige uitdagingen bij komen kijken. Om het van de positieve kant te bekijken, bespreken we een aantal voordelen van thuiswerken. Daarnaast geven we een aantal tips om zo veel mogelijk uit je thuiswerkdag te halen.
Tijden indelen
Een groot voordeel van thuiswerken is dat je de vrijheid hebt om zelf je tijden in te delen. Ben jij echt geen ochtendmens en ben jij dus ’s ochtends niet productief? Deel je tijd dan zo in dat je kunt uitslapen en ’s middags wat langer doorwerkt. Heb je een creatief beroep en komen de beste ideeën ’s nachts in je op? Maak van een nood een deugd en gebruik deze vrijheid om je werktijden eens om te gooien naar wanneer jij het productiefst kunt werken.
Geen reistijd
In Nederland besteden werknemers gemiddeld 1 uur en 39 minuten per dag aan reistijd van en naar hun werk. Bedenk eens wat je allemaal kunt doen als je die tijd over hebt! Door thuis te werken hoef je niet meer je tijd te verspillen aan lange files of vertraagde treinen. Je bent al op je werkplek en daarmee bespaar je veel tijd.
Minder afleiding van collega’s
Je collega’s zijn natuurlijk hartstikke gezellig, maar af en toe kunnen ze wel voor afleiding zorgen. Zo heeft ieder kantoor wel die ene collega die maar niet ophoudt met praten over haar weekend, huisdier, hobby, vul zelf maar in. Of collega’s die zo luid bellen dat heel het kantoor kan meegenieten met het gesprek. Van deze stoorzenders heb je thuis in ieder geval geen last! Daarbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat er thuis misschien andere stoorzenders op de loer liggen, en daarmee komen we meteen uit bij de eerste tip.
Thuiswerken met kinderen
Naast dat thuiswerken voor veel mensen onwennig is, zorgen kinderen voor een extra uitdaging. Want hoe zorg je ervoor dat je kinderen niet steeds je aandacht opeisen waardoor je niet aan je werk toekomt? Ten eerste is het belangrijk om te accepteren dat je met kinderen thuis niet net zo productief kunt werken als normaal op je werk. De situatie is nu eenmaal anders en daar horen ook andere verwachtingen bij. Toch zijn er wel wat dingen die je kunt proberen. Zet bijvoorbeeld je wekker een uur voordat de kinderen wakker worden. Dan kun je alvast iets gedaan krijgen terwijl ze nog slapen. Plan de taken die de meeste concentratie vereisen in dat uur en bewaar kleinere, simpelere taken voor later op de dag. Verder hangt het natuurlijk van de leeftijd van de kinderen af hoeveel zelfstandigheid je van ze kunt verwachten. Probeer leuke activiteiten, projecten of taakjes voor ze te verzinnen waar ze zich lang mee kunnen vermaken en waarbij ze niet steeds jouw hulp nodig hebben. Leg ook duidelijk uit dat je moet werken en daarom alleen gestoord kan worden voor belangrijke dingen.
Werkplek inrichten
Een werkplek inrichten in je huis zorgt voor duidelijkheid. Niet alleen voor bijvoorbeeld je kinderen, maar ook voor jezelf. Als je een kantoortje in je huis hebt is dat natuurlijk ideaal, maar lang niet iedereen heeft die luxe. De keukentafel is in dat geval ook een goede plek. Het gaat er vooral om dat je voor jezelf een onderscheid kunt maken tussen ‘dit is waar ik werk’ en ‘dit is waar ik ontspan’, zodat die twee niet teveel door elkaar heen gaan lopen.
Pauze nemen
Vergeet niet om af en toe pauze te nemen! Op je werk gaat dat waarschijnlijk vanzelf; jullie lunchen elke dag op een vaste tijd of je maakt even een praatje bij de koffiemachine. Als je thuis bent, gaat dat heel anders. Sommige mensen hebben thuis de neiging om zonder onderbrekingen door te werken. Dit komt je werk niet ten goede en houd je waarschijnlijk ook niet langer dan een paar dagen vol. Zorg dus dat je regelmatig een pauze neemt. Blijf je het vergeten? Zet dan een wekkertje!
Volgende blog: Instagram en Facebook shops